2022-01-25 12:02:48• hírek • Szatmár.ro

Pálinkaversenyt tartottak a hétvégén Kaplonyban

Pálinkaverseny tartottak szombaton Kaplonyban. Amint az várható volt, igen kiváló italokkal találkozott a zsűri.

A több mint harminc mintát kora délután kezdte el kóstolgatni a székelyhídi Nagy Botond. Kora estére, mire megérkeztek a versenyzők meg is született a végeredmény. Azonban előbb a saját pálinkáit ízleltette meg a részvevőkkel. Ötféle pálinkát kínálgattak a kultúrházban otthonra lelt alkalmon – mindössze egy cseppnyit kapott mindenki, ám az ízek harmóniáját annyiból is meg lehetett állapítani, bár igen nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy a mandulahatást ki lehessen érezni. Közben beszélt a saját vállalkozásáról, hogyan is lett pálinkakészítő, majd ítész. Kifejtette, hogy míg korábban az emberek zöme azt a gyümölcsöt használta fel a pálinkához, ami egyébre nem volt jó, lassacskán kialakul ennek is a kultúrája: olyan alapanyagokból lehet elkészíteni a jó pálinkát, amit amúgy mi magunk is megennénk. Szólt arról is, hogy mifelénk – a szatmári szilva országában – igazán kiválók az alapanyagok…



A szervezők étellel készültek. A leves után a nevezett pálinkák kiértékelésére került sor. Minden egyes nevezett italról a zsűri elmondta, hogy melyek az erősségei, illetve melyek azok, amiben bizony fejlődni kellene. Kitért arra is, hogy míg az átlag fogyasztó a pálinkák úgynevezett lekvárosságát értékeli, ezzel szemben a versenyeken már hátránynak minősül az ilyesmi. Az ítészek minden pálinkában a frissességet, az üdeséget keresik. Minden versenyző kapott részvételi oklevelet, illetve az értékelési ívet. A pontszám alapján Lieb Günter egy pálinkája lett a 2022-es verseny leginkább kiemelkedő alkotása – a nagytatája, Szerény Jóska bácsi vette át az oklevelet, a kupát és a sok gratulációt. A partiumi falugazdászok különdíjat osztottak ki, ezt a zsűri Kánya Zsolt egy italának adta oda.

A rendezvényt a továbbiakban is a pálinka „ölelte körbe”. Az ítészt többen felkeresték a kérdéseikkel, és egymás között is megbeszélték, hogy egy jövőbeni alkalomra miként készítik majd el ezt a nemes itókát.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: